>

Oogdierenarts

under construction

Traanapparaat

Verstopte traanbuizen

Verstopte traanbuizen komen zowel bij honden als katten voor. Bij sommige rassen komt het vaker voor zoals bij poedels, malthezer leeuwtjes en Britse Kortharen.

Het kan voorkomen dat de traanbuizen verstopt raken door bijvoorbeeld ontstekingsmateriaal. Maar het kan ook zijn dat de traanbuizen bij de geboorte niet goed zijn aangelegd. Of dat de het hoornvlies aan de binnenzijde waar het het begin van de traanpunten begint naar binnen krult. Als de traanbuizen niet goed functioneren lopen de tranen niet van binnen uit via de neus naar buiten maar lopen ze over de wang. Dit geeft een natte traanstreep en bij witte hondjes een rood-bruine streep onder de ogen.

Om te zien of de traanbuis verstopt is voeren we een fluorescinetest uit. Er wordt een beetje kleurstof op de oogbol aangebracht en als het buisje niet verstopt is, kleurt de neusspiegel binnen enkele minuten groen.

Wat kunnen we er aan doen?
Onder en lichte narcose kunnen we de traanbuizen proberen door te spoelen. Als de buisjes verstopt zitten ten gevolge van een fout bij de aanleg voor de geboorte, zal het doorspoelen niet lukken. Meestal echter is het maar een klein vliesje wat het traankanaaltje bedekt. En dit kan gemakkelijk weggeknipt worden. Wel moet er dan 6-8 weken een heel klein siliconenbuisje ter plekke worden gelaten, omdat het buisje onders weer dicht groeit. De hond zal hier echter niet veel van merken.