>

Oogdierenarts

under construction

Oogkas

Ontsteking in de oogkas

De weefsel die zich bevinden rond het oog, in de oogkas, kunnen ontstoken raken. Er kan sprake zijn van onstoken spierweefsel (orbitale myositis), vetweefsel (orbitale cellulitis) ook kunnen er abcessen gevormd worden. Aan de basis van de ontsteking ligt vaak een bacteriële infectie, die bijvoorbeeld veroorzaakt kan worden door een kieswortelprobleem, een sinusitis of een vreemdvoorwerp als een grasaartje.

Symptomen die kunnen optreden zijn het uitpuilen van het oog, roodkleuring van de slijmvliezen, tranenvloei, het tevoorschijnkomen van het derde ooglid. Vaak is het openen van de mond, blaffen en eten erg pijnlijk.

Om de oorzaken van de van de ontsteking te achterhalen is vaak verder onderzoek nodig met behulp van een oogecho, cytologisch en bacteriologisch onderzoek. Niet altijd wordt er een onderliggende oorzaak gevonden.

De behandeling bestaat meestal uit het draineren van het abces, en medicatie als antibioticum en ontstekingsremmers.


Tumoren van de oogkas

Zelden kunnen de weefsel rond het oog in de oogkas zich omvormen tot tumoren. Deze tumoren kunnen zowel kwaad als goedaardig zijn. Kwaadaardige tumoren kunnen van uit de oogkas gaan uitbreiden richting de sinussen of zelfs hersen. Andersom kan een tumor van bv de neussinussen ook verder uitbreiden richting de oogkas. Symptomen die kunnen optreden zijn bv. Het uitpuilen van het oog, het te voorschijnkomen van het derde ooglid, traanogen. Meestal maar niet altijd zijn deze tumoren niet pijnlijk.

De diagnose wordt gesteld met behulp van een echo onderzoek, vaak is voor verdere diagnostiek een MRI of CTscan nodig.