>

Oogdierenarts

under construction

Sclera

(Epi)scleritis

Wat is (epi)scleritis?
Dit is een onsteking van het “oogwit”. Het oogwit bestaat uit bindweefsel dat de vorm van het oog in stand houdt. Het oogwit bestaat uit een stevige binnen laag de ‘sclera’ en een dunne buitenlaag de ‘episclera. Over de episclera ligt weer een dun laagje oogslijmvlies. Als alleen de buitenlaag onstoken is spreken we van episcleritis, als ook de binnenlaag ontstoken is van scleritis. De sclera en episclera zijn nauw verbonden met omliggende weefsels het hoornvlies, oogslijmvlies en netvlies. Een hond of kat met episcleritis of scleritis moet dan onder controle blijven tot de klachten over zijn. Episcleritis en scleritis komt veel meer voor bij honden dan bij katten.

Symptomen van (epi)scleritis
Verschillende symptomen kunnen optreden bij scleritis of episcleritis. Zoals een bruine of rode verkleuring van het oogwit, rode slijmvliezen, knijpen met de ogen. Als het hoornvlies aangetast raakt spreekt men van ‘episclerokeratitis’ men ziet dan een witverkleuring (corneaoedeem) of vaatingroei vanuit het oogwit op het hoornvlies ontstaan. De klachten komen vaak aan één oog voor, maar ook beide ogen kunnen aangetast raken.

Oorzaken van (epi)scleritis
De oorzaak is niet altijd te achterhalen. Vaak is er sprake van een autoimmune aandoening (een onstekingsreactie tegen eigenlichaamscellen), maar ook virussen, bacterieën en tumoren kunnen dit veroorzaken.

Behandeling
De behandeling bestaat uit ontstekingsremmende oogdruppels of zalf (corticosteroiden, cyclosporine) soms met onstekingsremmers in tabletvorm (prednison, azathioprine). Het is belangrijk om patienten met (epi)scleritis goed onder controle te houden, omdat netvliesloslating een complicatie kan zijn. De behandeling duurt vaak vrij lang, de klachten kunnen terug komen.