>

Oogdierenarts

under construction

Cornea: Keratocunjunctivitis sicca oftewel KCS “droge ogen”

Cornea: Keratocunjunctivitis sicca oftewel KCS “droge ogen”

Wat is KCS? Wat zijn de symtomen?
Als uw hond last heeft van KCS houdt dit in dat er onvoldoende tranen van goede kwaliteit worden geproduceert. Hierdoor heeft het dier altijd last van droge ogen. Tranen zijn bedoeld om de oogbol tegen uitdrogen te beschermen. Als de hond te weinig tranen produceert zullen de ogen uitdrogen, met alle gevolgen van dien. Vaak beginnen de klachten met vieze, kleverige ooguitvloei. Later kunnen er ook verkleuring en zweren op het oog ontstaan. Vaak knijpen de hondjes de ogen regelmatig dicht.

Soms is er een oorzaak voor de lage traanproductie te vinden, maar vaak niet. Er zijn bepaalde rassen gevoelig voor KCS zoals de West Highland White terrier en de Cocker Spaniel. Bij katten komt KCS minder vaak voor en wordt dan meestal veroorzaakt door een virus.

Diagnose
De diagnose wordt gesteld door middel van de Shearmer Tear Test. Met een klein strookje speciaal papier wordt gemeten hoeveel tranen de hond produceert. Het onderzoek duurt enkele minuten.

Behandeling
Met medicijnen proberen we de traanproductie zoveel mogelijk op gang te brengen en de klachten te verhelpen. Vaak lukt het niet om de traanproduktie weer helemaal op het oude pijl te brengen en is levenslange behandeling noodzakelijk. Wel lukt het bijna altijd om de honden klachten vrij door het leven te laten gaan!

De behandeling van KCS is vooral de eerste maanden heel intensief, omdat de ogen van de hond vele malen per dag gezalfd en gedruppeld moeten worden. Zodra er verbetering optreed zal de behandeling minder intensief worden. Vooraleer de behandeling wordt ingesteld zal de hond eerst grondig worden onderzocht en wordt de behandeling uitgebreid met u besproken.