>

Oogdierenarts

under construction

Cherry eye

Regelmatig treed bij honden een cherry eye op. Dit is een roze rode uitpuiling in de binnen ooghoek die veroorzaakt wordt door het uitpuilen van een klier van het derde ooglid. Alsde cherry eye aan een oog optreed is de kans groot dat het andere oog ook aangetast raakt. Bij alle rassen kan een cherryeye optreden maar het komt vaker voor bij buldogachtige rassen.

De klier heeft een belangrijke rol in de traanproductie om het hoornvlies gezond en vochtig te houden. Als de klier uitpuilt functioneert hij niet goed meer en bestaat de kans dat het oog te droog wordt en gaat ontsteken. De uitpuilende klier kan ook zelf over het hoornvlies schuren en een beschadiging veroorzaken.

Om grote problemen te voorkomen is het noodzakelijk om de cherry eye chirurische te benaderen. Wij maken gebruik van de techniek waarbij de klier zelf behouden blijft en zijn rol in de traanproductie kan blijven vervullen.

In een klein deel van de gevallen kan een geopereerde klier weer naar buiten uitpuilen en moet de operatie herhaald worden.