>

Oogdierenarts

under construction

entropion

Entropion

Wat is entropion?
Als een hond of kat last heeft van entropion, betekent dit, dat het ooglid de neiging heeft naar binnen te krullen en zo over het hoornvlies schuurt. Dit veroorzaakt irritatie en hoornvlies beschadiging. Entropion komt veel meer aan de onder oogleden, dan aan de boven oogleden voor.

Wat zijn de symptomen van entropion?
Katten en honden die lijden aan entropion, kunnen last hebben van rode ogen, veel tranen en knijpen vaak met de ogen. Door chronische irritatie kan het hoornvlies donker gaan kleuren. Door de irritatie trekt het dier automatisch de oogbol verder terug, het ooglid gaat meer naar binnen krullen en de klachten verergeren alleen maar.

Wie kunnen er last krijgen van entropion en hoe ontstaat entropion?
Entropion komt zowel bij honden als bij katten voor. Er is een verschil tussen primair en secundair entropion. Bij primair entropion gaatn het om een aangeboren probleem, maar het kan zijn dat er pas op latere leeftijd klachten ontstaan. Bij sommige rassen kan entropion erfelijk zijn, zoals bij labradors, golden retrievers, Engelse buldoggen, sharpei’s, rottweilers en bij de Perzische kat. Entropion zien we ook meer bij Maine coons en Britse kortharen.

Secundair entropion komt voor bij dieren die normaal gesproken mooi aansluitende oogleden hebben, maar door een pijnlijke aandoening aan het oog, de oogleden naar binnen krullen en meestal het primaire probleem door de irritatie in stand houden of verergeren. Het onderscheid tussen primair en secundair entropion is heel belangrijk omdat de therapie totaal anders is!

Behandeling van entropion
Bijna altijd is er een chirurgische correctie nodig in het geval van primair entropion. Dit zal echter meestal niet plaats vinden voordat het dier is uitgegroeid. Pas dan kan beoordeeld worden of chirurgie nodig is, en hoe groot de correctie moet zijn. Als jonge dieren die nog niet geopereerd kunnen worden, problemen hebben ten gevolge van entropion zullen er tijdelijk hechtingen op de oogleden geplaatst worden om te zorgen dat de oogleden niet meer over het hoornvlies schuren. Dit noemen we tacking. Soms is tacking op jonge leeftijd voldoende om problemen op latere leeftijd te voorkomen. Tacking is soms ook tijdelijk nodig bij secundair entropion om het oog te laten herstellen. Als het pijnlijke oogprobleem opgelost is, zal het ooglid ook niet meer de neiging hebben om naar binnen te krullen. In alle gevallen zijn beschermende en vaak antibioticum bevattende oogzalven nodig.

entropion kat