>

Oogdierenarts

under construction

Collie EYe Anomalie, CEA bij de Toller

CEA is een verzamelnaam voor een groep van afwijkingen aan het netvlies en het vaatvlies van het oog, die vaak samen optreden. Het komt voor bij collie’s en honden met colliebloed in de aderen (zoals de Nova Scotia Duck Tolling Retriever). De aandoening komt meestal aan beide ogen voor, maar de ernst van de afwijking kan per oog variëren.


Afwijkingen behorende tot CEA
– CRD, chorioretinale dysplasie: niet goed aangelegd net/vaatvlies Meestal gaat het om ‘hypoplasie’: er is dan te weinig pigment ter hoogte van het net/vaatvlies, waar door je op die plaats duidelijk de bloedvaten van het net en vaatvlies kan zien.
– Coloboma, een ‘sluiting ’s defect tijdens de embryonale fase. Overal in het oog of de oogleden kan er een coloboma ontstaan, maar meestal zie je de coloboma op de plek waar de oogzenuw het netvlies bereikt (de papil).
– netvliesloslatingen
– bloedingen in het oog


Symptomen
Bij kleine afwijkingen hebben de honden geen last van CEA, bij grote defecten en in het geval van netvliesloslatingen en bloedingen zijn de honden deels of volledig blind.


Diagnose
Met een opthalmoscoop kunnen de afwijkingen behorende tot CEA gezien worden. Echter, als een pup ouder dan 8 weken is kunnen sommige lichte aandoeningen niet meer gediagnosticeerd worden, omdat dan de reflector laag in het oog zich ontwikkeld heeft. Er is nu ook een DNA-test beschikbaar. De test geeft aan of de dieren drager, lijder of vrij zijn van de aandoening.