>

Oogdierenarts

under construction

Indolente ulcers

 

GetAttachment (15)

indolent ulcer

Wat is een indolente ulcer?
Een indolent ulcer is een oppervlakkige beschadiging die niet binnen 6-8 dagen goed geneest door slechte hechting van epitheelweefsel. Het komt frequent voor bij de boxer, maar kan in principe bij elk ras voorkomen. De randen van dit type ulcer zijn niet mooi afgelijnd door het losse epitheelweefsel (het buitenste laagje van het hoornvlies).

Indolente ulcers kunnen veroorzaakt worden door een externe beschadiging van het oog, maar ook ontstaan zonder dat er een oorzaak bekend.

Symptomen
Indolente ulcers kunnen behoorlijk pijnlijk zijn. Dit kenmerkt zich door tranende ogen, het knijpen met de ogen soms een kleine pupil.

Behandeling
In het geval van indolente ulcers wordt er een antibioticum zalf voorgeschreven om een bacteriële infectie te voorkomen. Verder kunnen pijnstillers worden voorgeschreven en atropine druppels (deze verwijden de pupil, wat ook een pijnstillende werking heeft). Om de genezing op gang te brengen is het van belang om het losse epitheel  weefsel dat de genezing belemmerd te verwijderen. Met bijvoorbeeld een steriel watten staafje of met de een apparaatje genaamd de Diamond Burr. Dit gebeurt in principe onder lokale verdoving. Als dit niet voldoende is wordt de genezing van de zweer geactiveerd door rasterkeratectomie (met een fijn naaldje wordt er een rastertje over het letsel heen in het hoornvlies gekrast.

Prognose
Indolente ulcers kunnen hardnekkig zijn, soms moet de behandeling meerdere malen herhaald worden.