>

Oogdierenarts

under construction

Pigment keratitis

Wat is pigment keratitis?
Pigment keratitis is een bruinverkleuring van het hoornvlies ten gevolge van een chronische irritatie. De chronische irritatie kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld als de ogen te droog zijn (kcs oftewel Keratitis Conjunctivitis Sicca). Bij honden waar de ogen ver uitpuilen zoals Mopshond, speelt het feit dat de ogen niet optimaal kunnen sluiten een rol. Ook als er sprake is van een grote neusplooi zoals bijvoorbeeld Engelse Bulldoggen en die plooi langs het hoornvlies strijkt onstaat er bruinverkleuring van het hoornvlies. Vaak is er sprake van een combinatie van deze factoren. Het meest uitgesproken is dit verschijnsel bij de mopshond. Men spreekt dan van “Pug Pigmentary Keratitis”.

De bruinverkleuring neemt alleen maar toe als de oorzaak van de irritatie niet wordt weg genomen. Het kan er zelfs voor zorgen dat het dier uiteindelijk helemaal blind wordt.

Symptomen
Bruin verkleuring van het hoornvlies. Dit kan samen gaan met andere symptomen van een chronisch geirriteerd en een onstoken hoornvlies. Zoals ulcers (dit zijn zweren van het hoornvlies), oedeem (het hoornvlies wordt dan wit van kleur tgv vocht opstapeling) tranen en knijpen met de ogen. Het zicht wordt minder, uiteindelijk kan het dier helemaal blind worden.

Bij welke rassen komt het veel voor?
Vooral bij mopshond, maar ook bij de Shi-zu en de Cavalier King Charles Spanier komt de aandoening veel voor.

Behandeling
Het beste is om de oorzaak van de chronische irritatie te achterhalen en aan te pakken, (bijvoorbeeld door er voor te zorgen dat de traanproduktie weer op gang komt, of de neusplooi te corrigeren.

Verder kan het hoornvlies ondersteund worden met behulp van beschermende zalven en kunsttranen. Bij mopshonden kan een middel als optimune ervoor zorgen dat het pigment niet verder toe neemt. Dit middel wordt bij honden met KCS gebruikt om de traanproduktie op gang te brengen.