>

Oogdierenarts

under construction

Glaucoom

Er is sprake van glaucoom als er beschadigingen in het oog optreden tgv van een verhoogde oogdruk. De eerste tekenen dat de druk te hoog wordt zijn meestal ‘een rood oog’ en een blauwe waas over het oog. Glaucoom is meestal een erg pijnlijke aandoening, de pupil wordt groot, vaak zien we het dier ook met de ogen knijpen en maakt het dier een zieke indruk. Als de oogdruk langzaam stijgt kunnen de symptomen veel minder duidelijk zijn. Een verhoogde druk veroorzaakt hoofdpijn. Bij dieren is hoofdpijn lastig te diagnostiseren, vaak valt alleen op dat het dier meer slaapt dan anders. Uiteindelijk wordt het aangetaste oog blind en gaat het oog uitpuilen.

Glaucoom kan spontaan ontstaan, maar vaak is er een onderliggende oorzaak, zoals bijvoorbeeld een ontsteking in het oog, of een probleem met de lens in het oog. Eén of beide ogen kunnen aangetast zijn. Glaucoom kan heel langzaam ontstaan of plots binnen enkele uren optreden.

De diagnose wordt gesteld door middel van een uitgebreid oogonderzoek en de oogdruk wordt gemeten.

Het is van belang dat er zo snel mogelijk een therapie wordt ingesteld, bij een hoge oogdruk kan het dier binnen enkele dagen blind worden!