>

Oogdierenarts

under construction

uveodermatologisch syndroom

 

Het uveodermatologisch syndroom, ook wel VHK (Vogt harada koyanagi) genoemd, is een vrij zeldzame ziekte die bij alle soorten honden kan voorkomen, maar het meest gezien wordt bij Husky’s, Akita’s en Samojeeds.

De aandoening wordt veroorzaakt door een op hol geslagen afweersysteem, dat lichaamseigen cellen afbreekt. En bij deze ziekte, specifiek de pigment houdende cellen.

De symptomen van de ziekte zijn altijd een combinatie van huid en oogproblemen. De huid problemen zijn vooral opvallend bij de lippen, neusspiegel en oogleden, maar ook rond de anus/vulva en bij de voetzolen kan men problemen zien. Deze kunnen ontstoken, rood en wit van kleur worden. In de ogen ontstaat een ontstekingsreactie (uveitis genaamd), dit merk je doordat de ogen troebeler worden, de kleur van de iris verandert en de hond met de ogen gaat knijpen. Het gevaar op het ontstaan van een te hoge oogdruk (glaucoom), het loslaten van het netvlies, en staar (cataract), met blindheid tot gevolg, is groot.

Als de diagnose uveodermatitis gesteld is, moet medicatie snel worden toegediend. Dit zal bestaan uit ontstekingsremmers (prednison, azathioprine en cyclosporine) in tabletvorm en als oogdruppels. De oogdruk moet regelmatig gecontroleerd worden en indien nodig worden oogdruk verlagende druppels voor geschreven.

De therapie moet levenslang gegeven worden, bij stoppen met de medicatie komen de klachten weer terug. Onstekingsremmers kunnen flink wat bijwerkingen hebben (o.a. veel drinken en plassen en een verminderde afweer), er moet dan ook gezocht worden naar de juiste dosering, met zo min mogelijk bijwerkingen die toch de klachten onderdrukt.

 

dermatouveitis (2)

 

  1. Skai, voor de behandeling: opvallend zijn de roze/pigmentloze plekken op de lippen en neus, en het knijpen met de ogen.

dermatouveitis onder behandeling

  1. Skai, 6 weken na het opstarten met de medicatie, zijn neus is weer mooi zwart en hij kijkt weer blij rond.