>

Oogdierenarts

under construction

Oogziekten bij katten

Katten laten vaak niet heel duidelijk zien dat ze last van hun ogen hebben. De symptomen die vaak opvallen zijn meer tranen, knijpen met de ogen, vieze uitvloei uit de ogen. Het oogslijmvlies van katten kan heel heftig reageren bij oogaandoeningen waardoor het oog zelf soms nauwelijks meer te zien is.

De ernst van de klachten zegt meestal niets over de ernst van de aandoening. Aandoening die het goed functioneren van het oog ernstig bedreigen hoeven niet altijd pijnlijk te zijn, en veroorzaken soms dan ook weinig klachten bij het dier, terwijl een vrij eenvoudige oppervlakkige beschadiging van het hoornvlies bijvoorbeeld heel pijnlijk is en vaak veel knijpen en tranen veroorzaakt.

Oogproblemen kunnen door veel dingen veroorzaakt worden zoals trauma (bv. een krab van een andere kat, een takje), infecties (bv. virussen, bacteriƫn, schimmels) en erfelijke aandoeningen. Bij katten worden oogproblemen vaak veroorzaakt door een onderliggende infectie zoals niesziekte, kattenaids en kattenleukemie (FIV en FeLV). Het oogprobleem kan dan het enige symptoom zijn of onderdeel van meerdere symptomen.